8.10.13

Το σινεμά του Μαρκήσιου Ντε Σαντ

 Ο Count Donatien-Alphonse-François de Sade γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1740 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του 1814, σε ηλικία 74 ετών. Άφησε πίσω του μια σπουδαία λογοτεχνική και προκλητική για πολλούς κληρονομία.
Η βιογραφία του είναι γνωστή, αφού κυκλοφορούν αμέτρητα βιβλία για αυτή. Τα γραπτά του είναι ακόμη πιο γνωστά. Άλλωστε κανείς μπορεί να προμηθευτεί σε πολύ χαμηλές τιμές τα περισσότερα από αυτά, από διάφορες εκδόσεις.
Ποια η χρησιμότητα αυτού του άρθρου λοιπόν; Η καταγραφή των σημαντικότερων ταινιών που έχουν βασιστεί σε έργα του Marquis De Sade από το 1969 έως το 1975 (που είναι και η περίοδος η οποία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον).

Justine (1969)
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Λιχτενστάιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Διωγμένες από το σχολείο τους, δύο αδερφές [αυτή του τίτλου {η Romina Power παρότι ο σκηνοθέτης ήθελε τη Rosemary Dexter για το ρόλο} και η Juliette {η Maria Rohm του Count Dracula (1970)}] αποφασίζουν να επισκεφτούν ένα πορνείο.
Η πρώτη απόπειρα του πιο παραγωγικού σκηνοθέτη του ευρωπαϊκού καλτ κινηματογράφου Jesus Franco να κάνει adaptation [το σενάριο έγραψε ο παραγωγός Harry Alan Towers] έργου του De Sade είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετική φωτογραφία [του Manuel Merino {Vampiros lesbos (1971)}] και υπέροχο soundtrack [του Bruno Nicolai {Caligula (1979)}]. Ακόμα, το καστ είναι ανεπανάληπτο [πρωταγωνιστούν οι Klaus Kinski {Nosferatu the Vampyre (1979)}, Mercedes McCambridge {The Exorcist (1973)}, Howard Vernon {The Awful Dr. Orlof (1962)}, Jack Palance {Batman (1989)} και Rosalba Neri {Sax Rohmer's The Castle of Fu Manchu (1969)}].

Eugenie... the Story of Her Journey into Perversion (1970)
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία & Δυτική Γερμανία.
Η Ange [η Maria Rohm] είναι ιδιοκτήτρια ενός ισπανικού νησιού, στο οποίο καλεί την κορασίδα του τίτλου [η Marie Liljedahl του Dorian Gray (1970)] για ένα σαββατοκύριακο, όμως όταν αυτή φτάνει εκεί ο εραστής και αδερφός της πρώτης [ο Jack Taylor του The Ninth Gate (1999)] ξεκινούν το journey του τίτλου μέσα στην ακολασία.
Πιθανότατα η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη Jesus Franco, του παραγωγού Harry Alan Towers και του διευθυντή φωτογραφίας Manuel Merino, διαθέτει εξαιρετικές ερμηνείες από τον Christopher Lee (στον οποίο κατέληξε ο ρόλος επειδή δεν μπορούσαν ο Wolfgang Preiss και ο George Sanders) και Paul Muller [Vampiros lesbos (1971)].

Justine de Sade (1972)
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς.
Την κοπέλα του τίτλου υποδύεται αυτή τη φορά η Alice Arno [Christine, Princess of Eroticism (1973)] υπό τη σκηνοθεσία του Claude Pierson [La fille à la fourrure (1977)].

Eugenie de Sade (1974)
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία & Λιχτενστάιν.
Ο Albert Radeck de Franval [ο Paul Muller] κάνει την κόρη του [η κοπέλα του τίτλου, που την υποδύεται η Soledad Miranda του Sie tötete in Ekstase (1971)] σκλάβα του έρωτα, σε αυτό το φιλμ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Jesus Franco, με την υπέροχη μουσική του Bruno Nicolai.

Salò, or the 120 Days of Sodom (1975)
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία & Ιταλία.
Στον τόπο του τίτλου, το 1944, μια ομάδα νεαρών αιχμαλωτίζεται και υποβάλλεται σε απερίγραπτα σεξουαλικά και όχι μόνο βασανιστήρια.
Η πιο καλά καταγεγραμμένη ταινία αυτής της λίστας είναι συνάμα και η πιο καλλιτεχνική, καθώς ανήκει εύκολα στην κορυφή του art-house στερεώματος.
Όταν το φιλμ του σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini [ο οποίος δολοφονήθηκε πριν την κυκλοφορία του] έκανε πρεμιέρα στη Δυτική Γερμανία, οι κόπιες του κατασχέθηκαν από τις αρχές επειδή θεώρησαν το έργο πορνογραφικό.

Χρήστος Μουρούκης